Vägen till en stor förändring sker ett knapptryck i taget – med mycket feedback!

Förenta nationernas sjutton hållbarhetsmål är en konkret inspirerande utmaning till oss alla att börja ta hand om planeten. Jag funderar på hur rustade vi är som ras att klara det och hur digitaliseringen och gamification kan hjälpa oss. Nu när vi har en fet, ond slutboss med konstig frisyr i spelet så borde ju drivkraften vara större än någonsin att vinna tillsammans!

Not: I januari 2016 fattade FN beslut om att jobba mot 17 mätbara mål för att rädda världen. Hemsidan och Appen släpptes i samband med lanseringen av målen, sommaren 2016

SDG (FN:s Sustainable Development Goals) är en uppmaning till oss alla på planeten – till dig och mig – att det är dags att vakna upp nu och ta vår del av det kollektiva ansvar som det faktiskt innebär att bo här. Vi som är arvingar till det här (ännu) gröna klotet som vi fått överta av våra föräldrar och ska lämna vidare till våra barn. Förhoppningsvis nästan lika grönt som innan. Bättre begagnat.

Konststycket i att klara av detta handlar idag ytterst om att omfamna motsatsen till det samhälle vi lever i idag där smartphones och paddor har skämt bort oss med omedelbar tillfredsställelse på alla våra behov. Där en pizza, en vän eller en ny möbel är en knapptryckning bort och vi saknar tålamodet att göra långsiktiga investeringar och förändringar. Där vi tvekar att starta livsprojekt som tar längre tid än två veckor. Och där forna kulturers konstnärer och ledares imponerande bedrift att tänka i flera generationer ter sig främmande och märklig. Allt bortom döden känns irrelevant. Ja, allt bortom helgen känns som överplanering. Nya regeringar planerar bara en mandatperiod i taget. Och de planerar cyniskt, strategiskt och framför allt kortsiktigt.

Vi bygger inga monument som Gaudís La Sagrada familia, pyramiderna eller katedralen i Rom längre. Att påbörja saker som inte blir färdiga under vår livstid är något som känns skrämmande för oss idag.

Och ändå är detta exakt vad vi måste börja göra nu. Det är en fråga om överlevnad! Har vi blivit sämre som ras på att överleva? Håller vi sakta på att utplåna oss själva? Är bra wi-fi i källaren verkligen viktigare än att 40% av jordens befolkning saknar tillgång till rent vatten?

Det är inte längre en öppen fråga eller ett val du och jag kan göra. Med klimatskeptisism, rasism och misogyni vid rodret för den fria världen är det nu mer än någonsin viktigt att vi tillsammans hjälps åt att rädda världen. Jag menar allvar! Det är ingen annan som kommer kliva fram och rädda världen åt dig. Det är din (och min) förbannad skyldighet att – med våra pengar, våra politiska och sociala plattformar – faktiskt göra skillnad. Individualismen är inte en hållbar livsstil. Vi målar in oss i ett hörn omgiven av våra prylar och tillfredsställelsebehov om vi fortsätter att lura oss att det är det. Ett hörn där vi kommer att sitta och självdö i takt med jorden och de problem vi väljer att blunda för. Ingen kan göra allt. Alla kan göra nåt.

”Det spelar ingen roll vad jag gör!”

Ibland kan man känna sig lite nedslagen av det övermäktiga i uppgiften att rädda världen samtidigt som stora miljöskurkar skövlar jorden och pumpar ut gifter i miljön eller slänger containrar av mat. Hur kan då jag som en liten ynka myra stoppa en tidvattenvåg? Genom att konspirera digitalt! Vi kan bygga nätverk av aktioner. Vi har makten att vända den här tidvågen. Myra för myra. En droppe i taget. Om vi vill. Vi har nätverken nu. Och vi har fått en maffigt ond men lite korkad slutboss att besegra i slutet av spelet nu också (Trump). Spelet är tydligare  än nånsin. Det finns fler som vill rädda världen. Let’s team up! Accept the challenge! Choose your weapon!


Att vika en liten del av vår tid (tex den som går åt att sitta och zappa mellan olika dåliga tv-serier som vi inte vill se) för att istället (eller också) aktivt jobba för den här skillnaden är avgörande på så otroligt många plan för hur det kommande decenniet ska bli. För vår egen relevans inte minst. Inte bara genom att skänka en försumbar hundring till Världsnaturfonden eller Läkare utan gränser varje månad. Jag menar att vi måste göra verklig skillnad.

Så hur gör vi det rent praktiskt?

Glad att du frågar! FN har nämligen gjort en berömvärd insats för att visualisera hållbarhetsmålen i sjutton färgglada och ikonprydda brickor. De har gjort det idiotsäkert lätt att förstå vad som måste göras.

En apa kan rädda planeten genom att utgå ifrån dem.

Om du inte har sett dem förut så handlar det, kort sammanfattat, om en lista eller snarare en spelplan med vart och ett av målen i formen av ett spelkort eller en ”Game Quest” att ta sig an. Jag kan välja ett eller flera kort och hitta lämpliga strategier för att spela fram en bättre värld. Det här är spelifiering at it’s best! Gör såhär:

– Ladda ned appen SDGs från AppStore och välj dina fyra fokuserade spelkort. Områden som du vill bevaka och bidra till och göra skillnad inom

– Gå in på det första kortet och läs aktuellt inom området. Korta greppbara beskrivningar om läget och behovet.

– Gå igenom den konkreta listan ”What can I do”. Allt ifrån att spara matrester (under Stoppa världssvälten) och göra matlådor till att återvinna, donera och kompostera eller varför inte gå med i en organisation som driver området. Ingen kan göra allt – alla kan göra nåt.

– Sätt upp på några aktiviteter på din privata todo-lista och sen checka av ett par per vecka. Det kostar inte mycket av din tid.

När du känner dig redo kan du även skapa ett lokalt event/aktion. Tex arrangera en insamling, ett event eller en utmaning som att ”cykla till jobbet en vecka” eller ”äta ”vegetariskt en månad” som andra kan anta och haka på. Nu gör vi det här!

Från quantified self till quantified sustainability and collective

En hoppfull trend är förskjutningen från jaget till kollektivet. Där fler och fler initiativ växer fram runt att kvantifiera och skapa mätbara mål och förändringsaktiviteter runt vad du kan göra för att uppnå mål som inte bara handlar om ditt eget förverkligande utan framförallt om andras, om vårt gemensamma kollektiva förverkligande som människor på den här planeten. Att hitta strategier för att leva i samklang med varandra och naturen. Förutom de hållbara utvecklingsmålen ser vi en trend bland energibolag med liknande satsningar kring både miljömedvetenhet, hushållande med resurser samt delningsekonomi runt konsumentproducerad el. Konkreta tips och checklistor för hållbarhet. Vi ser Matchmaking-appar som inte bara handlar om One-night-stands utan om att sammanföra människor som vill hjälpa andra och människor som behöver hjälp. Appen welcome! som kopplar ihop nya svenskar med etablerade och Umeå energis Elkollen som hjälper dig att hotta sätt att spara resurser och ge feedback på dina framsteg är några exempel på detta. Från individfokuset i tjänster som SuperBetter me (Jane McGonigal) till SuperBetter World (SDGs). Men det ena utesluter inte det andra. Vi måste börja med att ta hand om oss själva för att kunna ta hand om andra.

Och  lösningen på problemet med vårt outsinliga behov av ögonblick belöning heter återkoppling. Digitaliseringens välsignelse. Vi har datat (hur mycket Trump än försöker trolla bort det) vi har verktygen. Vi kan få återkoppling om progressen som kan stilla vår hunger efter ögonblicklig bekräftelse. Men effekten är relativ insatsen. 

Vi kan inte förvänta oss stora effekter om vi gör små och kortsiktiga investeringar. Men vi kan ta små steg som ger liten effekt på kort sikt och samtidigt samlar progress mot det stora målet. Generationsmålet. Livsprojektet. Så nu börjar vi va? Med det vi kan göra. Vi laddar ned SDGs app och börjar checka av saker från vår gemensamma lista. 

Tryck på en knapp och rädda världen. Starta en utmaning. En insamling. En aktion. En vänskaplig handling utanför din trygghetszon. För vi har en planet att rädda nu. Vi har mycket att göra. Och vi måste börja nu om vi ska hinna! Ingen kan göra allt – alla kan göra nåt. Defeat the Big Boss!

#tillsammans #gamification #hållbarhet #gamequestsavetheworld

LÄNKARNA I DETTA INLÄGG

FN:s MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/

ANDROID: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.un.sdgsinaction.app&hl=en

IPHONE: https://itunes.apple.com/gb/app/sdgs-in-action/id1152939433?mt=8

WELCOME!

http://www.bazooka.se/2015/11/intressanta-grejer-vi-hittat-pa-internet-v-47-2/

ELKOLLEN (Umeå Energi)

https://itunes.apple.com/us/app/elkollen/id1147649918?mt=8

SUPERBETTER (Jane McGonigal)

https://www.superbetter.com/

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Vägen till en stor förändring sker ett knapptryck i taget – med mycket feedback!

 1. ringner skriver:

  Jag gillar den bärande tanken om att vi måste göra verklig skillnad. I analogi med hur du beskriver omedelbar behovstillfredsställelse, har det blivit så himla lätt att bara klicka bort sitt dåliga samvete. Jag gör det ju själv. Bara häromdagen – ett klick, och så hade jag skrivit på detdär brevet från världen till Trump. Och så känner man sig lite duktig och får omedelbar behovstillfredsställelse.

  Men det räcker ju inte i längden, precis som du säger. Att klicka fram min åsikt eller swisha lite pengar till nån som gör något konkret för mina pengar så jag betalar bort dåligsamvetet är inte nog.

  Jag är väldigt mycket präglad av folkrörelsetanken – uppvuxen i Ungdomens Nykterhetsförbund, där vi själv skapade våra aktiviteter och fick lära oss att verksamhet, det konsumerar man inte, det skapar man själv. Unga leder unga. Man får lära sig att ta ansvar genom att själv planera och genomföra den verksamhet man också vill delta i. Det klart att UNF hade många medlemmar som ”bara” kom och spelade innebandy, men hela systemet byggde ändå på att vi själva skapade aktiviteterna, inga vuxna ledare gjorde det.

  Och på samma sätt kan vi inte i längden enbart vara konsumenter av världsförbättring, vi måste bidra till att skapa den. Jag har alltid varit skeptisk mot organisationer som låter en konsumera världsförbättring. All respekt för att Greenpeace och Amnesty gör fantastiskt bra saker, men de bygger mer på en anglosaxisk syn på frivilligorganisationer, en mer professionell historia där man stöder, inte är en del av det. Och det är inte min cuppa. Och därför blir jag så himla bekymrad när min egen folkrörelse hamnar i klickkampanjfällan som den gör ibland.

  För till sist blir ju dendär tillfredsställelsen av att klickat fram godhet, ja, ganska urvattnad. Även om man får återkoppling. Det är liksom för enkelt. Det måste på nått sätt kännas också.

  Och här verkar det som att SDG-appen faktiskt kan kombinera det här. Ett initiativ som sträcker sig bortom ett ställningstagande som bara är ett ställningstagande. Man gör också något konkret och Jag kanske borde ladda ned den?

  Liked by 1 person

  • janbidner skriver:

   Anders, fina tankar! SDG-appen är inte fulländad. Och kanske inte så mkt man kan göra i den än. Men den väcker idéer och inspiration om vad man SKULLE kunna göra. Jag gillar ffa utformningen och beskrivningen av målen. Sen konstaterar man snabbt att vissa av målen har brister i utformningen. Som tex Gender Equality där det inte alls finns några tips utan det bara listas Fakta. Det här går att förbättra. Jag gillar dock Actions! Att man kan skapa egna event/utmaningar.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s